CULTURA

Sa Nitja (Sanisera)

Antiga ciutat portuària romana de Sanicera, a l’oest de Fornells i prop de la platja de Cavalleria. Ha estat excavada en extensió. Forma part d’aquest jaciment arqueològic una necròpolis, un habitatge i una zona industrial. El lloc va ser habitat des de l’època púnica fins al baix Imperi. A prop hi ha la torre de defensa del segle xviii i l’illot de Sa Nitja o des Porros, on crien les gavines.


Torreta de Tramuntana

Poblat talaiòtic. Conté una ampla taula de 3,70 m d'alt per 1,70 m d'ample encarada al nord i amb vista sobre l'illa d'en Colom. Inclou així mateix un talaiot. S'hi van descobrir també restes de l'època púnica i l'època romana. 


Ermita de Sant Joan dels Horts
Construïda a redós del Monte Toro.


Basílica paleocristiana de Cap d’es Port

Està situada en un pla elevat sobre la badia de Fornells, entre uns murs de pedra. S’hi arriba travessant les salines. La seva estructura es compon de diversos cossos i dependències de diferents èpoques. Segueix el model arquitectònic adriàtic, amb la cripta de planta grega. En els murs s’hi van marcar grafits en grec i en llatí. S’hi van descobrir dues representacions amb pasta vítria: la de l’Agnus i la de les noces de Canaan.


Castell de Sant Antoni

El castell es va construir a Fornells l’any 1625 per resistir els atacs dels berberiscs. Aquest castell va ser destruït el 1782 per ordre de Carles III i avui només se’n conserven  les ruïnes.


Església de Fornells

A redós del castell va sorgir un nucli de població i una petita església vers el 1650. Aquesta església va ser substituïda l’any 1800 per l’actual de Sant Antoni Abat. La seva arquitectura és senzilla. Al seu interior es conserven pintures de Josep Serra Llimona.


Torre de vigilància de Fornells

Està situada al cap de Fornells. Data del segle XVIII i permet una bona visibilitat sobre el cap Cavalleria.


Festes

Festes de la Verge del Carme

Són les festes més tradicionals. Se celebren els dies 15 i 16 de juliol per adorar les verges protectores del mar. Pren forma de processó marinera que parteix del port engalanat. Els mariners i els pescadors guarneixen les seves barques i naveguen, enmig d’un mosaic de colors, darrere de l’embarcació que transporta la imatge de la Verge. Tot seguit llancen una corona de flors al mar en memòria de les persones naufragades. Les festes s’acompanyen també de  concerts d’havaneres i música menorquina.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada