NATURA


La costa de Tramuntana ofereix tres refugis benvolents als navegants i als pescadors: el port de Fornells, la badia d’Addaia i Es Grau.


Cap Favàritx

També és anomenat Capifort. Es tracta d’un promontori de pissarra amb el far erigit a l’extrem. S’orienta de cara al mar i a l’illa d’en Colom, que és poblada per espècies botàniques singulars.



El terreny del cap és solcat amb sots semblants als craters lunars i  moldejat amb formes de fantasia: un lloc únic a les illes Balears, especialment els dies en què bufa la tramuntana.

Mapa de S'Albufera i Illa d'en Colom. Font: Mapa Topográfico Español 1:25.000, Illa d'en Colom 647-I


Port d’Addaia

Una entrada del mar semblant a un gran riu de 3,5 km de recorregut acaronat per la brisa. El voregen nombrosos arbusts sempre verds que es reflecteixen en les seves aigües cristal·lines. L’illa Gran i l’illa Petita el tanquen a la sortida.


Salines de Fornells

Formen part de la badia de Fornells, no lluny de les cales Blanca i Rotja. Van ser explotades vers el 1750. En els estanys propers hi sovintegen aus aquàtiques com ara el territ, la gamba roja o la cama-verda.


Mola de Fornells

És un cim amb una gran vista panoràmica sobre el port de Fornells i tota la costa nord de l’illa.


Port de Fornells

Avui és un centre turístic de primer ordre a Menorca, però primer va acollir un poble de pescadors que hi van construir un petit moll. Avui, els pescadors de Fornells estan especialitzats en la pesca de llagostes, amb les quals els restaurants preparen la famosa caldereta.

El port té una llargada d’entre 4 i 5 km visitada per aus aquàtiques; el seu interior representa el refugi més segur de la costa septentrional. Aquest port es tanca en una boca estreta que resulta perillosa els dies de temporal. En efecte, la navegació es fa difícil quan la tramuntana s’aixeca de sobte i fa créixer les onades, que colpeixen amb força. És possible contemplar els temporals des de l’indret on es conserva la torre de defensa de Sa Punta, bastida en el segle xviii.  
A tocar del cap afloren l’illa Gran o Ses Sargantanes, l’illa Petita o des Porros i l’illa des Ravells. 
 
Mapa de la badia de Fornells. Font: Mapa Topográfico Español 1:25.000, Fornells 618-IV


Cova Polida

Aquesta cavitat és accessible només des del mar. Es tracta d’una de les grutes més espectaculars per les seves formacions d’estalagmites i estalactites. És possible entrar-hi amb bon temps i aigües tranquil·les.


Cap de Cavalleria

És un esperó rocós en un llarg promontori amb un precipici de 90 m sobre el nivell del mar, davant per davant de l’illa des Porros. És coronat pel far. Presenta un paisatge de pedres fragmentades i erosionades pel vent i la sal on hi creix la flor de camamilla i hi planen el falcó pelegrí i l’aufrany. És el punt més septentrional de Menorca. S’hi pot visitar l’Ecomuseu.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada